Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Άφοβος Σεπολίων και Απόλλων Κάτω Χαλανδρίου για πρώτη φορά στην Α΄ Αθηνών!

Στο τέλος του συναρπαστικού πρωταθλήματος της Β΄ ΕΠΣΑ, έξι ομάδες πανηγύρισαν την άνοδό τους στην "πρώτη τη τάξη" κατηγορία της Αθήνας. Από αυτές, οι δύο (Θρίαμβος Αθ. και Ήφαιστος) έχουν συμμετοχές και σε εθνικές κατηγορίες, άλλες δύο επανήλθαν στην Α΄κατηγορία (ΓΣ Καισαριανής και Γκυζιακός) και για άλλες δύο (Αφοβος Σεπολίων και Απόλλων Κάτω Χαλανδρίου), η περίοδος 2013-14 θα είναι η παρθενική τους στην Α΄ Αθηνών!
     
Κοινό σημείο και για τις δύο προαναφερόμενες ομάδες είναι το γεγονός ότι η φετινή τους άνοδος θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη, καθώς στην περίοδο 2011-12, αμφότεροι αγωνίζονταν στη Γ΄ Αθηνών.
     
Αν, όμως, ανατρέξει κανείς στην ιστορία των παραπάνω δύο συλλόγων, δύσκολα θα βρεθούν άλλα κοινά, εκτός -ίσως- από τα κυανόλευκα χρώματα...

 Ο       Άφοβος Σεπολίων (φωτό από ιστολόγιο του συλλόγου) ιδρύθηκε το 1936 στα Σεπόλια,  το 1938 εντάχθηκε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Αθηνών ως επίσημο Σωματείο (Αριθμός Μητρώου ΕΠΟ 112) και κατάφερε να ανέλθει στη Β΄ κατηγορία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
       Με την απελευθέρωση το 1945, όταν ξανάρχισαν τα πρωταθλήματα, ο Άφοβος τοποθετήθηκε στη Β΄ ΕΠΣΑ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, εαν σκεφθεί κανείς ότι στην Α΄ Αθηνών τότε συμμετείχε η "ελίτ" του Αθηναϊκού και κατ' επέκταση του Ελληνικού ποδοσφαίρου (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλων , Πανιώνιος κλπ). Στη Β' κατηγορία, ο Άφοβος αγωνίσθηκε αδιάλειπτα έως το 1956, όταν υποβιβάσθηκε στη Β2΄ Αθηνών.
      Ακολούθησε μια εποχή ακμής για το σωματείο, το οποίο έφτασε το 1962 στην Α2΄ Αθηνών, όπου διατηρήθηκε έως το 1967. Σημειωτέον ότι με τα χρώματα της ομάδας αγωνίσθηκε σε πολύ μικρή ηλικία ως βασικός τερματοφύλακας στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο διεθνής  Χρήστος Αρβανίτης (Εθνικός Πειρ., Ολυμπιακός & ΑΕΚ). Με τις κοσμογονικές αλλαγές που επέβαλε στο ποδόσφαιρο ο Γ.Γ. Αθλητισμού της δικτατορίας Κ. Ασλανίδης, ο Άφοβος επανατοποθετήθηκε στη Β΄ κατηγορία, ενώ απορρόφησε και το γειτονικό Άτλα Θυμαρακίων, (ο οποίος επανιδρύθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70).
      
Ο Άφοβος αγωνίσθηκε στη Β΄ ΕΠΣΑ εικοσιτρία συνεχόμενα χρόνια, φτάνοντας πολλές φορές πολύ κοντά στη άνοδο στην Α΄ Αθηνών, αλλά και αρκετές φορές κοντά στον υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία. Αυτό, τελικά, έγινε στην περίοδο 1979-80, όταν ο Άφοβος έπεσε στη Γ΄ Αθηνών, αφού τερμάτισε προτελευταίος   στο 2ο όμιλο της Β΄ ΕΠΣΑ. Ύστερα από μια αναλαμπή ενός έτους, ξαναϋποβιβάζεται στη Γ΄ κατηγορία το 1983, όπου παρέμεινε εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια...
  
 Λένε ότι η πιο όμορφη ανατολή έρχεται μετά από το πιο βαθύ σκοτάδι. Έτσι και ο Άφοβος, αφού για δύο συνεχόμενες περιόδους τερμάτισε τελευταίος στη Γ΄Αθηνών, το 2009 πανηγύρισε την άνοδο στη Β΄ κατηγορία. Ακολούθησαν δύο χρονιές όπου ο Άφοβος παρουσιάσε ένα αξιόμαχο σύνολο, αλλά το 2011 υποβιβάσθηκε κάπως αναπάντεχα  ξανά στη Γ΄ ΕΠΣΑ. Όμως, οι επόμενες δύο περίοδοι ήταν θριαμβευτικές για τον Άφοβο, καθώς με δύο συνεχείς ανόδους θα καταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του να συμμετάσχει στην Α΄ ΕΠΣΑ την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.
     
Ο Απόλλων στα 1994. Με τη μπάλα διακρίνεται ο
εκλιπών Παναγιώτης Τζοβάρας (φωτό από την επίσημη
ιστοσελίδα της ομάδας)
Ο Απόλλων Κάτω Χαλανδρίου ιδρύθηκε το 1966 (Αριθμός Μητρώου Ε.Π.Ο. 1189) και κατευθείαν τοποθετήθηκε στο πρωτάθλημα της  Γ΄ Αθηνών. Οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν στα σωματεία το 1967, άφησαν ανεπηρέαστο τον Απόλλωνα, ο οποίος εξακολούθησε να αγωνίζεται στη Γ΄ κατηγορία.
          Χρειάστηκε να περάσουν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, όταν το 1983 ο Απόλλων Χαλανδρίου κατέκτησε πανηγυρικά το πρωτάθλημα στον 4ο όμιλο της Γ΄ ΕΠΣΑ, μπροστά από το δεύτερο ΓΣ Ηρακλείου, ο οποίος επίσης προβιβάστηκε στην Β΄ Αθηνών.
         Μόνο δύο χρόνια, όμως, κατάφερε ο Απόλλων να κρατηθεί στη Β΄κατηγορία, καθώς στην περίοδο 1984-85 τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε στη Γ΄ ΕΠΣΑ χάνοντας, μάλιστα εκείνη τη χρονιά από τον ΑΟ Κηφισιάς με το ταπεινωτικό 10-2...
        
Ακολούθησε μια πενταετία σκαμπανεβασμάτων μεταξύ Β΄ και Γ΄ Αθηνών και μετά μια περίοδος δεκαέξι ετών, (από το 1990 έως το 2006), όπου ο Απόλλων αγωνιζόταν αποκλειστικά στην Γ΄ κατηγορία. Αξιοσημείωτη ήταν η περίοδος 1996-97, όταν στην ενδεκάδα του Απόλλωνα αγωνίζονταν ταυτόχρονα οι Γιώργος (έπαιξε σε Απόλλωνα Χαλανδρίου, Μελίσσια, Ατρόμητο Χαλανδρίου και Κηφισιά) και Παναγιώτης Τζοβάρας (εμβληματική μορφή του ερασιτεχνικού αθηναϊκού ποδοσφαίρου, με παρουσία κυρίως στους τότε πανίσχυρους ΑΟ Αμπελοκήπων και ΑΟ Χαϊδαρίου), οι οποίοι ήταν γιος και πατέρας αντίστοιχα!
         
 Το γεγονός ότι ο Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του '90 απέκτησε και επίσημα δικό του γήπεδο στο Κάτω Χαλάνδρι (πίσω από το Νομισματοκοπείο) έδωσε στο σύλλογο άλλη υπόσταση, καθώς ο χώρος εκεί, πολύ σύντομα μετατράπηκε σε αθλητικη  κυψέλη.
              
Έτσι, το 2006 ήρθε -φυσιολογικά πλέον- η επάνοδος στη Β΄ ΕΠΣΑ. Ακολούθησε ένας ακόμα υποβιβασμός, για να έρθουν δύο απανωτές άνοδοι. Έτσι φτάσαμε αισίως στο 2013, όπου ο Απόλλων ατενίζει το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς εκτός από την παρθενική του παρουσία στην Α΄Αθηνών, έχει να επιδείξει και πολλές διακρίσεις σε επίπεδο ακαδημιών.

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου