Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Α΄ ΕΠΣΑ 1970-71


Ο πρωταγωνιστές της σεζόν σε φωτογραφίες

(γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος)
Το 1970-71 το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ διεξήχθη σε δύο ομίλους των 16 ομάδων. Ήταν ένα δυνατό πρωτάθλημα, στο οποίο μετείχαν ιστορικές ομάδες αλλά και νέες δυναμικές ομάδες που είχαν προέλθει από τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις της χούντας. Αρκετές από αυτές αργότερα έφτασαν ως την Α΄ Εθνική, όπως Αθηναϊκός, Ακράτητος ή στη Β΄ Εθνική, όπως: Ηλυσιακός, Ρούφ, Ορφέας Αιγάλεω, Θρίαμβος, ΑΟ Πετραλώνων, Χαραυγιακός, Αγ. Παρασκευή, Ολυμπιακός Λιοσίων, Αγ. Δημήτριος, Δόξα Βύρωνα κλπ.
Στον Α΄ όμιλο πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΑΠΟ Ρουφ και στο Β΄ ο Ηλυσιακός, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του υπερπρωταθλητή Αθηνών νικώντας στον τελικό αγώνα το Ρουφ με 1-0. Δευτεραθλητές των δύο ομίλων ήταν ο Ορφέας και ο Ολυμπιακός Λιοσίων και στον αγώνα για την 3η θέση επικράτησε ο Ορφέας με 2-1, κερδίζοντας μαζί με τους δύο πρώτους την πρόκριση στο Ειδικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β΄ Εθνική.




Εκεί συνέβη το παράδοξο ο πρωταθλητής Ηλυσιακός να μείνει τρίτος στον όμιλό του και να χάσει την άνοδο, σε αντίθεση με τον ΑΠΟ Ρουφ και τον Ορφέα που τερμάτισαν πρώτοι στους ομίλους τους και ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική. Από ένα σπάνιο λεύκωμα του 1971 παραθέτουμε τις φωτογραφίες των τεσσάρων ομάδων που πρωταγωνίστησαν στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Οι τρεις αθηναϊκές ομάδες που μετείχαν στους ομίλους για την άνοδο είχαν τους εξής παίκτες (δεν είναι απαραίτητα οι εικονιζόμενοι):

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Νίκος Σαργκάνης (τερμ., 17χρονος τότε, δεν είναι ο εικονιζόμενος), Στέλιος Στεφανάκης (αργότερα έκανε καριέρα στον Παναθηναϊκό), Κωστής, Κατσούνης, Χαρικιόπουλος, Σουρβίνος, Λίβας, Τέρπος, Κυριακού, Παναγιωτόπουλος, Τσεβάς, Νόκης, Βλαχονικολής, Γιακουμπούλος.

ΑΠΟ ΡΟΥΦ: Ελευθεριάδης (τερμ.), Δημαδάμας, Δεκαβάλας, Ευαγγελίδης, Στέργιος Στεργίου (έκανε καριέρα σε Παναιγιάλειο, Ιωνικό), Παναγιώτης Λίβας (με καριέρα σε Χαλκίδα), Πασχαλίδης, Βασιλάτος, Γιάννης Γεωργόπουλος (σπουδαίος στράικερ, πρώτος σκόρερ Β΄ Εθνικής το 1972 με 29 γκολ), Ασημακόπουλος, Σπυρούνης, Γκότσης, Ιωακείμ, Σιατούνης, Τζελεπάκης.

ΟΡΦΕΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ: Καλογερόπουλος (τερμ.), Τσουμάκος, Παπαδάκης, Τζούρας, Γκουτσίδης, Καψάλης, Σκαράκης, Παπαδόπουλος, Γονίδης, Λαυρεντάκης, Κανελλόπουλος, Μούσκας, Ζαγορίτης, Χατζηπολυχρόνης, Μπεκιάρης, Σκουλίδης.
Ολυμπιακός Λιοσίων


Πηγές:

 «Ποδόσφαιρο 1971», εκδ. Ελληνικός Αθλητικός Τύπος

Νίκος Νικολαΐδης, «Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)»


Θοδωρής Μπελίτσος

Απρίλιος 2013




1 σχόλιο:

  1. Στη φωτό του Ηλυσιακού έχετε γράψει λανθασμένα οτι ο τερματοφύλακας είναι ο Σαργκάνης. Δεν θυμάμαι τ' όνομά του αλλά ειναι ο τερματοφύλακας που είχε πάρει από την καλογρέζα, και του οποίου οι κακές εμφανίσεις ανάγκασαν τον προπονητή Ρίμπα να μετατρέψει τον Σαργκάνη από αριστερό μπακ σε κήπερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή