Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πέντε "απώλειες" ομάδων για την περίοδο 2012-13!

Φωτό: http://dafniathinon.blogspot.gr
      Καθώς ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των πρωταθλημάτων των τριων κατηγοριών της ΕΠΣΑ, πέντε ομάδες δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής για την τρέχουσα περίοδο.   
      Οι ομάδες αυτές είναι (για διαφορετικούς λόγους η καθεμία) ο ΑΠΟ Κηφισιάς, η Τόλμη Περιστερίου, ο Απόλλων 2006, η Δάφνη Αθηνών και ο Κεραμεικός. Αξίζει να δούμε ξεχωριστά για κάθε σωματείο, τους λόγους που οδήγησαν τα σωματεία αυτά να διακόψουν (ελπίζουμε όλοι προσωρινά) την παρουσία τους στο αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Επισημαίνουμε ότι βάσει ΚΑΠ, ένα σωματείο "σβήνει" από τον ποδοσφαιρικό χάρτη εάν για δύο συνεχόμενες περιόδους δεν παρουσιάσει αθλητική δραστηριότητα. Άρα, εφόσον κάποιες ή όλες αυτές οι ομάδες παρουσιαστούν κανονικά στα πρωταθλήματα το Σεπτέμβριο του 2013 εξακολουθούν να υφίστανται και δε χάνεται το καταστατικό τους.

         Καταρχήν ο ΑΠΟ Κηφισιάς, η ιστορική συνέχεια του ΑΟΚ, ο οποίος θα αγωνιζόταν στην Α΄ κατηγορία, συνενώθηκε με τον Ελπιδοφόρο μετά τη Γεν. Συνέλευση της 21ης Μαϊου, όπου ομόφωνα από τα παρευρισκόμενα μέλη αποφασίστηκε η δημιουργία της "Κηφισιάς - Αθλητικής Ένωσης", όπως θα είναι το πλήρες όνομα της ομάδας στο νέο καταστατικό. Η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα του 2013-14 ως "θυγατρικής" της μεγάλης ομάδας της Κηφισιάς, ίσως και με καινούργιο όνομα το οποίο θα παραπέμπει σε ακαδημίες, θα εξαρτηθεί άμεσα και από την πρόοδο των εργασιών της κατασκευής του νέου γηπέδου - προπονητηρίου στην Κάτω Κηφισιά, (στις οδούς Φραγκοπούλου & Γ. Λύρα).
          Η "Τόλμη Περιστερίου" είναι το δεύτερο σωματείο το οποίο θα απουσιάσει, αφήνοντας μια θέση κενή στη Β΄ ΕΠΣΑ, η οποία  καλύφθηκε απο την "ΑΕ Ιλίου". Ο πρόεδρος της ομάδας Μανώλης Φουρνιανάκης δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει δήλωση συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο η "Τόλμη" να μετέχει κανονικά την επόμενη περίοδο.Αν και αναφέρεται ποδοσφαιρική ανεπίσημη ομάδα στο Περιστέρι με το όνομα "Τόλμη" από τα προπολεμικά χρόνια, η πρώτη παρουσία της "Τόλμης" στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ είναι το 1990. Από τότε συμμετείχε ανελλειπώς, είτε στη Γ΄, είτε στη Β΄ Αθηνών.
            Ο "Απόλλων 2006", ο οποίος είναι η θυγατρική του Απόλλωνα Σμύρνης, ιδρύθηκε το 2006 αγοράζοντας το καταστατικό της "Φλόγας Περιστερίου".  Εκείνη τη χρονιά, η Φλόγα συγχωνεύθηκε με τη γειτονική της Αναγέννηση, σχηματίζοντας την ΑΕ Περιστερίου. Μετά από έξι χρόνια περιπλάνησης της ομάδας στη Β΄και στη Γ΄ Αθηνών, αποφασίσθηκε από την "μητρική ΠΑΕ" η αναστολή της αθλητικής δραστηριότητας του σώματείου, μάλλον για ένα χρόνο μόνο.
         Όσα και να γράψει κανείς για την ιστορία της "Δάφνης Αθηνών" θα είναι λίγα ! Η ένδοξη "Δαφνούλα", η οποία ήταν κάποτε  το καμάρι του Μεταξουργείου, ιδρύθηκε το 1920 και διακρινόταν από τα προπολεμικά χρόνια στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ. Το γεγονός ότι ο αριθμός μητρώου ΕΠΟ του σωματείου είναι το 4, πίσω μόνο από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Απόλλωνα, τα λέει όλα.
          Η Δάφνη έφτασε στο απόγειο της δύναμής της την τριετία 1947 έως 1950, όταν αγωνιζόταν στην Α΄ ΕΠΣΑ, μαζί με τους υπόλοιπους μεγάλους του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, αποκτώντας μάλιστα και τον χαρακτηρισμό του "φονέα των γιγάντων". Υπενθυμίζουμε ότι η Α΄ Εθνική καθιερώθηκε την περίοδο 1959-60, άρα στα τρία χρόνια που προαναφέραμε, η Δάφνη συμμετείχε στην "πρώτη τη τάξει" κατηγορία της Ελλάδας!
          Τα τελευταία χρόνια, ο  ΠΑΟ Ρουφ τροφοδοτούσε τη Δάφνη με ποδοσφαιριστές εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση του γειτονικού του σωματείου. Όμως, η "περίοδος των  ισχνών αγελάδων" η οποία σημαδεύει, πλέον, το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπληξε έμμεσα και τη Δάφνη Αθηνών, καθώς οι διοικούντες του Ρουφ αυτό το καλοκαίρι ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη σωτηρία της δικιάς τους ομάδας. Πάντως, ακούγεται ότι ήδη ξεκίνησε μια κίνηση σε διοικητικό επίπεδο από παλαιούς φίλους της "Δάφνούλας", ώστε να εξασφαλισθεί από τώρα η συμμετοχή της ιστορικής αυτής ομάδας στο πρωτάθλημα του 2013-14.
             Τέλος, η περίπτωση του "Κεραμεικού" φαντάζει μάλλον η δυσκολότερη από όλες τις προηγούμενες ομάδες. Πρόκειται για ένα επίσης πολύ ιστορικό σωματείο, καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά στη Γ' Αθηνών το 1948! Το 1967 συγχωνεύθηκε υποχρεωτικά με το γειτονικό του "Όμιλο Θερμοπυλών", δημιουργώντας το "Γρανικό". Ο Γρανικός συμμετείχε ανελλειπώς στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ είτε στη Β΄ είτε στη Γ΄ κατηγορία έως το 2005, όταν ξαναπήρε το όνομα του ιστορικότερου  από τους δύο πρόγονούς του και μετονομάσθηκε σε Κεραμεικό.
            Εκείνη την εποχή, την ομάδα την είχαν η οικογένεια Μακρυπούλια (ναι, καλά καταλάβατε, ο πατέρας και τα δύο αδέρφια της Ζέτας). Στην περίοδο 2010-11 το σωματείο δε δήλωσε συμμετοχή και την περυσινή χρονιά, ο Αχιλλέας Κουγιουμτζής, η παλιά δόξα του ΑΟ Πετραλώνων και του Χαραυγιακού, ανέλαβε το βαρύ φορτίο της υποτυπώδους καθόδου της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ΄ ΕΠΣΑ και όπως έλεγε και ο ίδιος "να γλυτώσει η ομάδα τώρα τη διάλυση και ποιος ξέρει, ίσως βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια κάποιος τρελός να την αναλάβει"...
            Δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως για το ερασιτεχνικό, οι τρελοί μας τελείωσαν πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου