Το ποδόσφαιρο στο Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπα από την ιστορία του ποδοσφαίρου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις απαρχές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) και όχι μόνον. Σωματεία, διοργανώσεις, αξιοσημείωτα και παράξενα. Σύλλογοι και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις τοπικές κατηγορίες αλλά και στις Εθνικές κατηγορίες.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

"ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ": Η περιπλάνηση μιας "πολίτισας" στις γειτονιές της Αθήνας

Η Αγία Σοφία
        Ύστερα από απουσία ενός έτους, η Πέρα Κλουμπ ξαναεμφανίστηκε στα  πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, και συγκεκριμένα στον 3ο όμιλο της Β΄ Αθηνών. Βέβαια, για φέτος τουλάχιστον,  αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αδύναμη αγωνιστικά και να μη θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που όλοι θυμόμασταν από το 2006 και μετά. Αξίζει, όμως, να κάνουμε μια αναδρομή σε αυτήν την ομάδα, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε καταρχήν στη δόκιμο κατηγορία της ΕΠΣΑ και από το 1957 επίσημα στην τότε Γ' Κατηγορία Αθηνών.
      Η ονομασία, τα χρώματα και το σήμα της "Πέρα Κλουμπ", παραπέμπουν άμεσα στην ομώνυμη ομάδα της  Κωνσταντινούπολης. Η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία θεωρείται ο πρόγονος της ΑΕΚ, είχε έδρα στο ομώνυμο προάστειο της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1918 με το μετέπειτα άσο της ΑΕΚ  Κώστα Νεγρεπόντη βασικό της στέλεχος, διαλύθηκε επεισοδιακά το 1922 και επανιδρύθηκε αμέσως μετά, ως "Α.Σ. Πέρα" (βλ. αρχείο Αθλητικής Ηχούς 15/16-9-1951). Μεταπολεμικά, ήρθε και στην Αθήνα και έπαιξε αρκετούς φιλικούς αγώνες με ελληνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
        Στη δεκαετία του '50 ιδρύεται στην Αθήνα η "Πέρα Κλουμπ"  με έδρα τις προσφυγικές κατοικίες  της οδού Πανόρμου κοντά στη Λεωφ. Κηφισίας και παρακαταθήκη το όνομα και την αίγλη της ομώνυμης ομαδας της Κων/πολης. Αφού έγινε επίσημο σωματείο στη δόκιμο κατηγορία της ΕΠΣΑ (Αρ. μητρώου ΕΠΟ 567), το 1957 εντάχθηκε στη Γ' Κατηγορία Αθηνών και το 1964 τερμάτισε πρώτη στον 3ο όμιλο της Γ' Αθηνών και ανέβηκε πανηγυρικά στη Β1' κατηγορία της ΕΠΣΑ. Σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής της εκείνη την εποχή ήταν ο Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ το 1958 και αγωνίστηκε εκεί για πολλά χρόνια, ενώ το 1963 χρίσθηκε διεθνής..
      Το καλοκαίρι του 1967 η "Πέρα Κλουμπ" εξακολουθεί να αγωνίζεται στη Β1 κατηγορία, όμως οι σαρωτικές αλλαγές που πραγματοποιεί ο τότε παντοδύναμος Γ.Γ.Αθλητισμού Κων/νος Ασλανίδης δεν την αφήνουν ανεπηρέαστη: Η Πέρα Κλουμπ συγχωνεύεται υποχρεωτικά με το γειτονικό Φειδιππίδη Αμπελοκήπων, με νέα ονομασία πλέον "Βυζάντιο", η οποία παραπέμπει στην προέλευση του συλλόγου, ενώ διατηρούνται και τα κιτρινόμαυρα χρώματα (κοινά και για τους δύο προγόνους της νέας ομάδας). Η νέα ομάδα τοποθετείται στη Γ' κατηγορία, στην οποία θα αγωνίζεται ανελλιπώς και χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις έως το καλοκαίρι του 1976.
      Το 1976 το "Βυζάντιο" θα ανακτήσει το όνομα του ιστορικότερου από τους δύο προγόνους του και από τότε μέχρι και σήμερα θα ονομάζεται και πάλι "Πέρα Κλουμπ". Το 1978 θα κατορθώσει να τερματίσει στην 3η θέση του 3ου ομίλου της Γ' Αθηνών, πίσω από τους Α. Ο. Παλαιού Ηρακλείου και Ελπιδοφόρο Ν. Κηφισιάς και να ανέβει πανηγυρικά στη Β' Αθηνών, όπου θα αγωνισθεί για επτά συναπτά έτη, εως το1985, οπότε και υποβιβάζεται ξανά στην Γ' κατηγορία.
       Θα ακολουθήσει μια εικοσαετία συμμετοχών της "Πέρα Κλουμπ" πότε στη Β' και πότε στη Γ' Αθηνών, με εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ομάδα την οικογένεια Παυλόπουλου (με καταγωγή όμως από την Αμαλιάδα και όχι από την Κωνσταντινούπολη). Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η "δεύτερη γενιά" της συγκεκριμένης οικογένειας, δηλαδή "τα ξαδέρφια" , καθώς παλαιότερα είχαν αγωνιστεί στην "Πέρα Κλουμπ" και οι πατεράδες τους.
        Η περίοδος 2005-06 βρίσκει την Πέρα Κλουμπ στον 4ο όμιλο της Γ' Αθηνών. Τέσσερεις ομάδες μάχονται όλη τη χρονιά και η άνοδος κρίνεται κυριολεκτικά "στο νήμα". Το τέλος του πρωταθλήματος βρίσκει την Πέρα Κλουμπ τέταρτη, πίσω από τους ΑΟ Ανθούπολης, ΑΟ Βύρωνα και Άτλαντα Κυψέλης. Ιδιαίτερα δραματικό ήταν το παιγνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο γήπεδο Παπάγου ανάμεσα στην Πέρα Κλουμπ και τον Άτλα, το οποίο έληξε ισόπαλο με ουσιαστικό κερδισμένο... τον ΑΟ Βύρωνα.
      Ο ερχομός του κωνσταντινουπολίτη Σάκη Κυριαζή  στον προεδρικό θώκο το 2006 φέρνει νέα δεδομένα στην ομάδα, καθώς τα επόμενα πέντε χρόνια διαδραματίζονται γεγονότα που δεν είχαν συμβεί τα προηγούμενα πενήντα. Η περίοδος 2006-07 βρίσκει την "Πέρα Κλουμπ" πρωταθλήτρια στον 3ο όμιλο της Γ' Κατηγορίας ΕΠΣΑ. Στην επόμενη περίοδο, η Πέρα Κλουμπ αναδεικνύεται πάλι πρωταθλήτρια στον 1ο όμιλο της Β' Αθηνών.
      Το 2008 πραγματοποιείται η πρώτη "μετακόμιση": Ο πρόεδρος της ομάδας, τη μεταφέρει στο Παλαιό Φάληρο, περιοχή άλλωστε με αρκετούς παλαιούς Κωνσταντινουπολίτες. Η περίοδος 2008-09 συνοδεύτηκε πάλι με πρωτάθλημα. Ύστερα από σκληρή μάχη με την τότε επίσης πανίσχυρη Αναγέννηση Πετρούπολης, η "Πέρα Κλούμπ Παλ. Φαλήρου" όπως πλέον ονομαζόταν, κέρδισε τον επίζηλο τίτλο του πρωταθλητή του 2ου ομίλου της Α' ΕΠΣΑ και την άνοδο στη Δ' Εθνική.
       Μπορεί εκείνη τη χρονιά ο ένας στόχος (της ανόδου) να επιτεύχθηκε, για τον άλλο όμως (της εδραίωσης της ομάδας στη νέα της γειτονιά) δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Ο "ζωτικός χώρος" της περιοχής του Παλ. Φαλήρου, ήταν ήδη κατειλημμένος, κυρίως από τον ΠΑΣ Π. Φαλήρου και τη Δάφνη Π. Φαλήρου. Και αν υπήρχε η ελπίδα ότι η νέα ομάδα του Π. Φαλήρου θα αποκτούσε σιγά σιγά φιλάθλους λόγω της συμμετοχής της σε ανώτερη κατηγορία, δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να συγκροτηθούν αξιόλογες ομάδες υποδομών, καθώς οι ήδη οργανωμένες ακαδημίες που είχαν  οι παραπάνω άλλες δύο ομάδες, το απέκλειαν.
         Η λύση στο θέμα των ακαδημιών, πρόβλημα επιτακτικό για τη Δ΄ εθνική, όπου ομάδα χωρίς συμμετοχή στο πρωτάθλημα νέων αυτόματα αποβαλλόταν από το πρωτάθλημα, δόθηκε με μια νέα μετακόμιση. Η νέα περιοχή ήταν αυτή της Κηπούπολης Περιστερίου. Οι ακαδημίες του ΑΟ Κηπούπολης για την περίοδο 2009-10 θα αγωνιστούν ως "Πέρα Κλουμπ Κηπούπολης", όπως και η πρώτη ομάδα, με έδρα το γήπεδο της Χρυσούπολης, την παραδοσιακή έδρα της Κηπούπολης.. Η Πέρα Κλουμπ Κηπούπολης κατάφερε να τερματίσει έκτη στον 8ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής. Όμως η συγχώνευση χάλασε μεσούσης της περιόδου και από ένα σημείο και μετά οι ακαδημίες στα πρωταθλήματα και τουρνουά υποδομών της ΕΠΣΑ αγωνίζονταν ξανά σαν ... "ΑΟ Κηπούπολης".
Στιγμιότυπο από τον αγώνα Πέρα Κλουμπ-Νέας Ιωνίας
(1-0), για το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής (8-3-2010)
[Φωτό: http://www.ZOnews.gr]
         Η περίοδος 2010-2011 βρίσκει τον ΑΟ Κηπούπολης να συμμετέχει στη Β' Αθηνών, και την Πέρα Κλουμπ να απουσιάζει παντελώς από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Βάσει των κανονισμών, ομάδα η οποία για δύο χρόνια δεν παρουσιάζει καμιά αθλητκή δραστηριότητα διαλύεται. Τελικά, το Σεπτέμβριο του 2011, εμπρός στο φάσμα της διάλυσης, κατορθώθηκε η Πέρα Κλουμπ να δηλώσει συμμετοχή έστω και την ύστατη ώρα στο πρωτάθλημα της Β΄ Αθηνών. Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της ομάδας, την καθιστούν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό στη Γ΄ Κατηγορία, όμως αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι αποσοβήθηκε η διάλυση...
        Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι η περιπλάνηση της Πέρα Κλουμπ στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και  σε κατηγορίες ανώτερες από αυτές που συνήθως συμμετείχε, δε της προσέφεραν τίποτε παραπάνω, εκτός από κάποιες ευχάριστες αναμνήσεις. Η απότομη προσαρμογή της ομάδας στη σκληρή πραγματικότητα θα κάνει σε λίγα χρόνια  την αναδρομή της πορείας της Πέρα Κλουμπ στην Α΄ Αθηνών και στη Δ΄Εθνική, καθώς και στο Παλαιό Φάληρο και στο Περιστέρι να φαντάζει σαν ένα μακρινό όνειρο, απίστευτο για πολλούς.

4 σχόλια:

  1. Υπέροχο το αφιέρωμα φίλε μου! Συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας.Πολύ ωραίο το άρθρο.Είμαι ένας απο αυτούς που κατάφεραν να σώσουν την ομάδα απο την διαγραφή και θα ήθελα αν γίνεται να επικοινωνήσω με τον συντάκτη του άρθρου για να προσθέσουμε και κάποια πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία λείπουν.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή